Despre principii

url.jpg

Ce sunt principiile?

Din Dex: principiu = Element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie științifică, un sistem politic, juridic, o normă de conduită etc. Convingere intimă, punct de vedere propriu.

Pe scurt este o idee sau o regula care ne ajuta sa ne ghidam in viata. Toata lumea are principii. Unii tinem la ele mai mult, altii mai putin. La ce nu se gandesc in schimb multi oameni este: daca principiile pe care le au sunt corecte sau nu, daca ii ajuta sau ii incetinesc.

Renuntarea la anumite principii. Asta e o lovitura pentru multi dintre noi. Majoritatea avem principii dupa care ne ghidam in viata si acesta nu este un lucru rau. Ce e rau, este ca multe dintre aceste principii ne-au fost impuse catre de altii, fie ca am crescut cu ele, fie ca le-am adoptat de la membrii familiei noastre, de la prieteni sau de la alte persoane care si-au lasat o amprenta asupra noastra, nu sunt ale noastre, nu noi le-am generat. Le-am invatat de la parinti, de la scoala, de la biserica, de la televizor etc. si multi dintre noi, crezand ca aceste surse sunt de incredere, le-am acceptat si le-am luat de bune fara a le mai pune la incercare.Aceste principii probabil suna bine si sunt de stimat, dar nu ne ajuta practic in viata cu aproape nimic. Dimpotriva, poate ca ne trag inapoi.

Un exemplu foarte bun pe care il dau de multe ori este acela ca mama mea m-a invatat ca, daca vreau ca fetele sa ma placa, trebuie sa ma comport mai mult decat frumos cu ele. Pot sa spun ca mult timp m-am ghidat dupa regula asta, dar rezultatele nu veneau. In general dadeam vina pe ele, ca nu sunt in stare sa vada cat de special sunt eu si cum “porcul dracului” ala de care vorbeau ele le face doar rau. Mi-a trebuit mult timp pana sa-mi dau seama ca lucrurile nu stau chiar asa si ca mama mea m-a crescut cu un principiu corect din punct de vedere moral, dar care, din pacate, nu dadea rezultate in calatoria mea spre cucerirea inimii fetelor. Acest principiu m-a “ajutat” sa intru in friend zone de multe ori si desi am incredere ca mama mea nu a vrut sa-mi dea sfaturi rele, mi-am dat seama ca ea nu a cucerit niciodata o femeie si nu are experienta la asa ceva. Era doar o idee despre cum fiul ei ar trebui sa se comporte in societate, dar nu a fost neaparat practic. Voi reveni la acest subiect, cand vom discuta despre situatii specifice in care se aplica acest principiu.

Din acest motiv va incurajez sa testati principiile in care credeti si mai ales cele pe care nu le-ati creat voi insiva, ci le-ati preluat de la altii. Vedeti daca aceste principii v-au ajutat in viata, va ajuta acum si cum va ghideaza ele. Nu spun sa renuntati neaparat la ele, dar macar sa vedeti daca mai sunt de actualitate in timpurile in care traim. Se poate ca scopurile voastre inviata sa se fi schimbat dar din cauza acestor principii sa nu reusiti sa le atingeti.

Lumea se misca repede si se schimba des. Unele principii sunt bune la un moment dat, dar dupa un timp e mai sanatos sa renuntam la ele sau sa le mulam pe noile informatii pe care le avem.

 

Leave a Reply