Cum sa atragi barbatii, Cum sa atragi femeile, Uncategorized

Cum sa-ti faci prieteni si sa-i pastrezi alaturi de tine

Vrei sa aflii cum iti poti face prieteni in timp record? Haide sa invatam de la prietenul nostru cel mai bun, castigatorul distantat al concursului mondial “cel mai bun prieten”.  Il cunoastem cu totii. E ala micu’ ce fuge de la 500 de metrii sa ne intampine si nu-si poate calma bucuria. Si daca-l mangai aproape ca nu-si mai incape in piele de fericire. Ar vrea sa intre in sufletul tau si sa ramana acolo pentru totdeauna. Da. Este el: Blacky, Pufi, Cora, Mara, Max, Grivei sau Azorel. Nu conteaza numele. E singurul animal care treieste din iubire. Nu trebuie sa faca nimic mai mult decat sa ofere iubire si primeste in schimb mancare , adapost si, la randul sau, iubire.

Ce face el? Ne da iubire neconditionata si infinita. Chiar si cand e bolnav si de-abia se mai misca, va da din coada cand ii vorbim sau il mangaiem. El pune viata noastra mai presus de a lui. Nu ai cum sa nu iubesti asa ceva. Nu te paraseste. Va sta cu tine toata viata si nu-i pasa cine esti. Ca esti printesa sau un vagabond el va fi alaturi de tine.

Daca prietenul nostru ar putea vorbii, pun pariu ca nu povesti despre el ci despre tine si cat de minunat esti tu, prietenul lui! Nu a citit nici o carte de psihologie pentru asta. Nu a fost nevoie. Isi poate face prieteni intr-o ora, cati incearca altii sa-si faca intr-un an. Si asta doar pentru ca e cu adevarat interesat de tine. Repet: isi face prieteni intr-o ora, cati altii incearca sa-si faca intr-un an.

Asa am ajuns la miezul discutiei. Problema noastra e ca prea mult folosim in discutiile cu altii “eu”: EU am facut, EU sunt asa, EU cred ca…, Eu nu sunt de acord ca…

Una dintre necesitatile de baza ale omului (pe langa hrana, apa, adapost, inmultire sau sex) e nevoia de a se simti apreciat, important. Toti avem aceasta nevoie. Toti. Si e asa de puternica nevoia asta incat a creat si distrus imperii, a ridicat omenirea pe culmile gloriei. De la mari lideri, la mari scriitori sau filosofi, toti au avut aceasta nevoie si a fost cea care i-a impins de la spate sa ajunga unde au ajuns. Acum imaginati-va ca ii puteti face pe cei pe care ii intalniti, sa se simta importanti si apreciati. Imaginati-va ca voi intalniti o asemenea persoana. Ati vrea sa stati in jurul ei? Ati vrea sa o intalniti cat de des se poate? Nu ma refer la lingusire si la pupat in fund. Acestea sunt niste calitati negative al oamenilor si nu sunt apreciate de societate. Ma refer la aprecierea sincera si reala a potentialului vostru si al calitatilor voastre. Prietenul nostru de mai sus, ar face asta.

Hai sa vedem cum putem noi sa fim ca el.
1. Nu critica, nu condamna si nu te plange.

Cred ca toti avem in jur una din persoanele astea. Sunt genul de persoane la care te gandesti de doua ori, inainte sa le raspunzi la telefon. Genul de oameni cu care, daca ai o conversatie de doua ore, ai nevoie de un masaj, o sedinta la psiholog si un somn bun ca sa-ti revii pentru ca tind sa iti fure toata energia pozitiva din suflet. Sunt si genul de oameni care au putini prieteni si pe care-i ocoleste lumea si-i marginalizeaza societatea (dandu-le inca un motiv sa se planga si sa ramana in cercul asta vicios). Daca esti una din persoanele astea, opreste-te acum.

2. Apreciaza oamenii sincer si onest.

Care e diferenta intre a flata pe cineva si a aprecia pe cineva? Una e sincera si cealalta nu. Una iese pe gura, cealalta vine din inima. Deobicei oamenii cand flateaza pe cineva isi urmaresc scopul lor si nu se gandesc la cealalta persoana. In general vrei sa flatezi pe cineva de la care urmaresti sa primesti ceva in schimb. Flatarea e negativa, aprecierea e pozitiva. Daca doresti sa fii sincer cu cineva, invata sa detectezi punctele lui forte, ceea ce-l face pe acel om deosebit. Toti avem niste skill-uri unice pentru care dorim sa fim apreciati si de la care ceilalti au ce sa invete. Asa ca incearca sa vezi care sunt aceste abilitati, talente, cum vrei sa le numesti si vezi pe care le apreciezi tu cu adevarat. Fa-l sa se simta apreciat cu adevarat ca este diferit si minunat.

Nevoia de a se simtii apreciati, de a fi in centrul atentiei si de a se simti utili e asa de puternica incat unii oamenii ajung sa faca unele lucruri cu totul iesite din comun. Incep sa minta, sa devieze de la realitate si pot chiar sa innebuneasca in speranta ca vor trai intr-o lume unde sunt importanti. Incep cu minciuni mici, iar daca primesc in schimb gratificarea, se pot duce asa departe incat in mintea lor isi construiesc o alta realitate pe care incep sa o creada din ce in ce mai mult pana la momentul in care ajung mitomani incurabili. Cunosc personal un astfel de exemplu, iar persoana care a ajuns asa, nu mai era luata in serios de nimeni. Nu te puteai baza deloc pe ea, dar in mintea ei era fericita.

Daca nevoia asta de a te simti important e asa puternica incat sa te duca la nebunie inseamna ca daca o folosim corect poate sa ne aduca o multime de beneficii noua si celor din jur.

Un exemplu ca mi s-a intiparit in minte este povestea lui Steve Morris, un elev de 9 ani, orb. Intr-o zi, fiind la scoala, profesoara a auzit un zgomot ciudat prin clasa. L-a rugat pe Stevie sa o ajute si sa-i spuna de unde vine acel sunet ciudat. Steve s-a ridicat rapid in picioare, invigorat de misiunea lui importanta, a ascultat pentru cateva momente si si-a indreptat degetul spre locul de unde venea zgomotul. Soricelul a fost descoperit si a devenit mascota clasei. Din cauza ca Steve era orb, i s-a dezvoltat auzul extraordinar si a reusit sa detecteze zgomotul si locatia de unde acesta provenea, mult mai usor decat colegii lui de clasa. Din acel moment, el si-a dat seama de darul pe care il are si a inceput sa fie tot mai interesat de sunete. Aceasta intamplare l-a marcat asa de tare incat a ajuns unul dintre cei mai apreciati muzicieni ai planetei: Stevie Wonder. Daca doriti sa cititi intreaga poveste, o gasiti aici: http://www.conqueringadversity-speaker.com/teams/default.asp?u=CONQUERINGADVERSITY-NOVAK&s=football&p=newsstory&newsID=7618

Ce am urmarit cu acest exemplu este ca simplu fapt ca cineva este apreciat poate sa-i schimbe viitorul, il poate motiva extraordinar si poate scoate din el ce e mai bun. Motivare aceasta pozitiva se poate folosi nu numai pentru a-ti face prieteni ci si pentru a-ti motiva angajatii sau pentru a convinge un client ca are nevoie de tine sau pentru a aduce mai multa fericire in relatia ta de cuplu.

Asa ca, data viitoare cand interactionezi cu cineva, incearca sa nu mai vorbesti despre tine, ci zambeste-i, asculta-l, vezi care sunt probleme lui si cum il poti ajuta si face sa se simta apreciat. Daca vrei ca o persoana sa te placa trebuie sa fii o persoana agreabila si vei vedea cum va incepe sa “dea din coada” si te va tine minte pentru restul vietii.

You Might Also Like

Leave a Reply